“Manden med den gyldne pistol”: Mysteriet om den danske saxofonsolo (2020)

BOND-MUSIK

Er saxofonsoloen i filmen “Manden med den gyldne pistol” vitterlig skrevet af John Barry? Eller har han tyvstjålet musikken fra danskerne Ib Glindemann og Jesper Thilo uden at kreditere dem? Bond-O-Rama.dk undersøger sagen.

“Ja - det er mig, der har indspillet dén solo. Det kan jeg godt huske!”

Sådan sagde jazzmusikeren Jesper Thilo i 2012, da Bond-O-Rama ringede ham op og afspillede lyden fra en scene i James Bond-filmen “Manden med den gyldne pistol” (The Man with the Golden Gun, 1974).

I scenen hører man en smægtende tenorsaxofon smyge sig ud af højttalerne, imens James Bond i Roger Moores skikkelse kurtiserer mavedanserinden Saida (Carmen du Sautoy) i et baglokale i Beirut.

Saxofonsoloen, som Thilo genkendte som sin egen, er også med på filmens soundtrackalbum, hvor den udgør introen til skæringen “Getting the Bullet”. John Barry står krediteret som ophavsmand, og Bondmusikeksperten Jon Burlingame beskriver musikstykket i sin bog “The Music of James Bond” som “one of Barry’s signature sexy saxophone solos”.

Men den danske komponist Ib Glindemann hævdede lige til sin død i april 2019, at det var ham - og altså ikke John Barry - der havde skrevet dette ene stykke Bond-musik.

Fra artiklen "Mr. Big Band" af Henrik Hermann i Fyens Stiftstidende 3. oktober 1998

Mysteriets første spor dukkede op i et interview, som Fyens Stiftstidende lavede med Ib Glindemann i 1998. Her nævnte han i forbifarten, at Jesper Thilo engang ringede til ham og sagde, han havde hørt sig selv i en Bond-film på tv.

Forklaringen skulle være, at Glindemann leverede en række korte musikstykker som “library music” til det amerikanske marked i begyndelsen af 1970’erne. Han identificerede endda musikstykkets navn.

"Det drejer sig om tracket 'Saxophone A' på en Chappell Production Music [aka. library music] LP fra 1973/74", oplyste Glindemann i en mail til filmmusikekspert og filmkomponist Søren Hyldgaard i december 2012.

Da Jesper Thilo hørte saxofonsoloen igen, kunne han sågar huske, at indspilningen havde fundet sted i et lydstudie på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter godt 40 år tidligere.

Mon den gode John Barry følte sig fristet til at skære hjørner, fordi filmens pressede produktionsforløb kun gav ham tre uger til at komponere det 57 minutter lange partitur i? Ér det Thilo og Glindemanns solo, vi hører i “Manden med den gyldne pistol”? Lod Barry musikstykket genindspille til filmen? Eller er der tale om to selvstændige, men tilfældigvis næsten ens kompositioner?

Barry døde i 2011, så ham kunne vi desværre ikke spørge. I stedet fik Bond-O-Rama endnu en filmmusikekspert, Jesper Hansen fra Dansk Filmmusik-Arkiv, til at gå på jagt efter det famøse cue “Saxophone A”.

I Warner/Chappells arkiv af library music fandt Jesper Hansen et lille dusin af Glindemann og Thilos saxofonsoli, som med hans ord “ligger fuldstændigt i tråd med introen fra Bond”. Men ingen af dem matcher 100 procent.

“Hvis man hørte de tracks og så bagefter hørte Bond-tracket, så ville man sagtens kunne tænke, det kommer fra samme sted,” lyder Jesper Hansens foreløbige konklusion.

Derfor tror han umiddelbart ikke, at soloen i "Manden med den gyldne pistol" er identisk med Ib Glindemanns komposition:

"På så stor en produktion er det nærmest utænkeligt, at de bare har brugt musikken uden at erhverve sig rettighederne først. Det kan nemlig ende med at blive en særdeles omkostelig affære for producenten! Derfor er den sidste mulighed også meget sandsynlig, nemlig, at John Barry har hørt Ib Glindemann og Jesper Thilos solo og indspillet en variation over “Saxophone A”, der lå tæt på originalen, men lige præcis adskilte sig nok, til at han ikke behøvede at sikre sig rettighederne."

Mysteriet vil muligvis aldrig blive opklaret - men hvis nogen ligger inde med den rigtige “Saxophone A” på en grammofonplade fra Chappell Recorded Music Library, hører vi meget gerne fra dem.

TEKST: Brian Iskov
Må ikke gengives uden udtrykkelig aftale

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.