Bag om “Mord på film: James Bond” (DR3 2016)

Mandag 29. januar 2016 kl. 23.00 begynder anden sæson af DR3's faktaserie ”Mord på film” med en temaudsendelse om James Bond 007.

Programserien faktatjekker urealistiske optrin fra kendte film og tv-serier, som en slags dansk variant af Discovery Channel-serien ”Mythbusters”.

”Mord på film: James Bond” genskaber tre udvalgte stuntsekvenser fra hhv. ”Skyfall” (2012), ”Moonraker” (1979) og ”Spioner dør ved daggry” (The Living Daylights, 1987) for at undersøge, om logikken og fysikken bag de tre scener holder vand i virkeligheden.

mord paa film 1
Sigurd Kongshøj og Stefan "Snake" Knudsen i "Mord på film: James Bond" (DR 2016). Framegrab

Redaktør på DR Videnskab Maria Hee Simonsen fortæller til James BondORama.dk:

”Vores tilrettelægger, Jonas Damstrup Fried, lagde sig hurtigt fast på, at James Bond skulle være et af emnerne i den nye sæson. Dels fordi der er mange film at tage af, og dels fordi stuntsene har udviklet sig gennem årene, fra det vildt skøre – som tsunami-surfing (i ”Die Another Day”, 2002, red.) – til noget knap så urealistisk.”

Redaktionen kiggede også på Ian Flemings bøger, hvor James Bond som bekendt tager godt for sig af martinierne. ”Vi overvejede at teste, hvad vores vært dur til efter at have drukket 42 genstande. Men vi havde faktisk for mange ideer at vælge imellem,” siger Maria Hee Simonsen.

De tre scener, som kom med i det endelige program, blev:

Skyfall” (2012): Åbningsscenen, hvor Bond skydes ned fra taget af et tog og falder 98 meter ned i en flod.

”Vores to værter sprang i Esbjerg havn i januar fra 14 meters højde. Det er selvfølgelig langt fra 98 meter, men videnskaben er groft sagt det samme, hvis man ganger op.”

”Spioner dør ved daggry” (The Living Daylights, 1987): James Bond og Kara Milovy bruger en cellokasse som kælk.

”Den scene efterprøvede vi i Vallåsen skianlæg i Sverige. Skiløberen Sophie Fjellvang-Sølling (vinder af TV 2's ”Vild med dans” i 2011, red.) var med som eksperten, der skulle indhente vores værter, Sigurd og Snake, i cellokassen. Det eksperiment handlede om friktion: Hvordan får man nok fart på sådan en cellokasse? Det er svært at finde folk, der vil donere en cello til videnskaben, så vi købte os fattige i cellokasser og endte med at ødelægge de tre, vi havde med.”
(I den oprindelige film satte special effects-teknikerne ski under cellokassen, red.)

Moonraker” (1979): James Bond skubbes ud fra et fly uden faldskærm og må indhente Jaws i frit fald og stjæle hans faldskærm.

”Vi sendte Sigurd og Snake til Varde flyveplads for at springe tandemspring. Timmi Thomsen fra Varde Faldskærmsklub spiller James Bond og skal forsøge at indhente dem og tage seletøjet af dem i frit fald. Mange af os tænkte, at det ikke kunne lade sig gøre, men der skal man huske, at læresætningen om, at to legemer med samme form og størrelse vil falde lige hurtigt, kun gælder i lufttomt rum.”

Værterne i ”Mord på film” er Sigurd Kongshøj Larsen og Stefan ”Snake” Knudsen, der er bedste venner i virkeligheden. Sigurd Kongshøj er journalist og har tidligere været vært på TV 2-programmer som "Taxaquizzen", "Danmarks dejligste badehoteller" og "Klipfiskerne". Stefan ”Snake” Knudsen er uddannet historiker og har haft sit eget indslag, "Verden ifølge Snake", i TV 2-programmet ”Natholdet”.

I første sæson af ”Mord på film”, der havde premiere 20. august 2015, genskabte redaktionen udvalgte mordscener fra ”Die Hard”, ”Kill Bill”, ”Game of Thrones” og westernfilm.

Anden sæson af "Mord på film" er udvidet til seks programmer og har et bredere fokus på ”urealistisk hollywood-bullshit”. Udover James Bond tager programmerne Charlie's Angels, Olsen-Banden, Batman & Robin, Pirates of the Caribbean og actionfilmgenren under kærlig behandling.

Snigpremieren af James Bond-programmet indleder den nye sæson af ”Mord på film” mandag 29. januar 2016 kl. 23.00 på DR 3. Programmet sendes igen onsdag 2. marts kl. 21.00 og torsdag 3. marts kl. 18.00. Det kan desuden ses på dr.dk i en begrænset periode.

mord paa film 2 - DR290216
Framegrab fra "Mord på film: James Bond" (DR 2016)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.