“OHMSS50”: Billeder fra Mürren, Lauterbrunnen og Bern (2019)

I år er det 50 år siden, at "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" (On Her Majesty's Secret Service, 1969) fik biografpremiere.

Her følger resten af billedreportagen fra den uofficielle fanbegivenhed "OHMSS50". Bond•O•Rama var inviteret til jubilæumsfestens anden halvdel, der foregik ved Piz Gloria i Schweiz fra 31. maj til 2. juni 2019.

OHMSS50, 1. del: Billeder fra Piz Gloria

All photos on this page © Brian Iskov/Bond•O•Rama.dk. DO NOT PUBLISH, EDIT OR REDISTRIBUTE ANY PICTURE CONTENT WITHOUT SOURCE REFERENCE.

Mürren

EON Productions havde base i bjerglandsbyen Mürren (1638 meter over havet), da de fra oktober 1968 til juni 1969 optog store dele af "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" på og omkring Schilthornbjerget i Berneralperne.

Mürren var dengang som nu bilfri zone. Men arrangørerne af OHMSS50 fik fragtet en 1970 Rolls Royce Silver Shadow med privatchauffør op med svævebanen, så VIP-gæsterne slap for at vandre de små ti minutters gang fra Hotel Eiger til Schilthornbahn-liften. I baggrunden ses George Lazenby omgivet af "vagter" i orange SPECTRE-jakker.

En fin detalje: Blofelds hvide kat i Rolls Roycens bagrude.

Michael Häckl fra 007collector.com viser, hvor EON Productions i 1968 byggede deres eget kirketårn, fordi de ikke mente, at Mürrens eksisterende kirke så imponerende nok ud på film. Optagelserne af tårnet blev dog aldrig brugt. Men for en tid var konstruktionen en populær legeplads for landsbyens børn, der nød at hoppe ud fra tårnet og ned i sneen på den lille plads ved Café Liv.

For foden af Allmendhubelbjerget lykkedes det gruppen af Bond-fans at finde resterne af den bobslædebane, hvor Bond og Blofeld udkæmper filmens afsluttende opgør. Banen blev lukket efter et dødbringende uheld i 1930 og har kun været genåbnet til filmoptagelserne i 1969.

En ukendt dansk forbindelse gemmer sig i en krog af Tächi Bar på Hotel Eiger, hvor filmens stuntmænd i 1968-69 slog gækken løs efter fyraften. Journalisten og rejsebogsforfatteren Hakon Mielche var øjensynlig i Mürren, da EON Productions forberedte filmindspilningerne i sommeren 1968. Han kvitterede for mødet med denne skægge illustration af bjergtoppene Mönch (munk), Jungfrau (jomfru) og Schilthorn.

Om formiddagen søndag 2. juni troppede de forsamlede VIP-gæster op i Hotel Eiger for at skrive autografer. George Lazenbys signatur var særlig eftertragtet og derfor den dyreste (€30 per styk mod €15-20 for alle andre).

En japansk Bond-fan, der var rejst til Mürren fra Paris, fik signeret det japanske omslag til filmens soundtrack-LP og det nummer af Playboy (februar 1969), som Bond/Lazenby finder på Gumbolds kontor i filmen.

Produceren Harry Saltzmans søn, den festlige Steven Saltzman, morer sig kongeligt over, at en fan ved signeringen har medbragt et magasin (Ciné-Télé-Revue nr. 45, 1970) med folde-ud-billede af hans borddame, Helena Ronee (den israelske pige i "OHMSS").

Lauterbrunnen

Forklædt som heraldikeren Sir Hilary Bray steg James Bond 007 af toget i byen Lauterbrunnen, 802 meter over havets overflade. Stationen er stadig sidste stop, hvis man rejser med de schweiziske statsbaner til Piz Gloria. Fra Lauterbrunnen går turen videre op ad bjerget med svævebane til Grütschalp og derefter kabelbane til Mürren.

Jernbanekiosken, hvor agent Campbell (Bernard Horsfall) i filmen holder øje med 007 (George Lazenby), har ændret udseende siden 1968, men ligger ellers samme sted på perronen i Lauterbrunnen.

I filmen "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" modtages Bond af Irma Bunt i Lauterbrunnen. De forlader togstationen i hestevogn ad denne rampe, efterfulgt af Campbell i hans Volkswagen-boble. Rampen er siden 1968 gjort smallere, så kun fodgængere og cyklister kan passere.

Tracy (Diana Rigg) sidder bag rattet i den røde Mercury Cougar, da hun og Bond stikker af fra deres forfølgere i dette hårnålesving tæt på jernbanestationen i Lauterbrunnen.

På denne hævede parkeringsplads overfor Hotel Jungfrau i Lauterbrunnen opstillede filmholdet en telefonboks. Bond foretager et desperat opkald, men må flygte ned ad trappen, da Irma Bunt og hendes gorillaer skyder løs på ham. Bemærk den forbipasserende hestevogn: Selvsamme kusk kørte George Lazenby og Ilse Steppat (Irma Bunt) i de scener, der indgår i filmen.

På helikopterfirmaet Air Glaciers grund i Lauterbrunnendalen havde arrangørerne af OHMSS50 forberedt en overraskelse. Fire Bond-fans udstillede deres kærligt restaurerede kopier af ikoniske Bond-biler. Fra venstre Lotus Esprit S1 ("Spionen der elskede mig"), Aston Martin DB5 ("Goldfinger" m.fl.) og Lotus Turbo Esprit ("Agent 007 strengt fortroligt"). Helikopterpladsen ligger i øvrigt klos op ad den eng, som filmholdet i sin tid overisede for at bygge stockcarbanen til "OHMSS".

To danske James Bond-fans og en original Aston Martin DB5 årgang 1965. Bilen ejes af Steffen Appel, der var Barbara Broccolis chauffør under filmoptagelserne til "SPECTRE" i Østrig.

Den tyske entusiast Hansi Zweigle brugte tre år på at bygge en udtjent Lotus Turbo Esprit op til en eksakt kopi af den bil, Roger Moore kørte i "Agent 007 strengt fortroligt" (For Your Eyes Only, 1981), helt ned til de specialfremstillede skiattrapper på bagsmækken. Bilens flotte farve hedder "Fire Copper Metallic".

Sidste bil på udstillingen var Tracys 1969 Mercury Cougar XR-7 fra "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste".

Bond•O•Ramas Brian Iskov bag rattet i Tracys 1969 Mercury Cougar XR-7.

Lotus Esprit S1, samme model som fra "Spionen der elskede mig" (The Spy Who Loved Me, EON 1977). Dette eksemplar er signeret af flere Bond-kendisser. Alene Roger Moores navnetræk siges at have forhøjet bilens værdi med adskillige 100 procent. Andre autografer tæller Caroline Munro (Naomi i samme film) og den schweiziske skuespiller Anatole Taubman (Elvis i "Quantum of Solace"). Bilen ejes af Gernot Wolf, som bekræfter, at den signerede kølerhjelm er så kraftigt lakeret, at bilen tåler vask.

Mange fans nød at få lov at sidde i den (ekstremt lavtliggende) Lotus Esprit S1 og posere med en pistolattrap af gummi. Men hvordan slap fisken derind?

Bern

Nærmeste større by er forbundshovedstaden Bern, der også optræder kortvarigt i "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste". Udendørsoptagelserne til den sekvens, hvor James Bond bryder ind i Gumbolds advokatkontor for at snage i fortrolige papirer angående Blofeld, er indspillet på og omkring Bahnhofplatz.

Indgangen til Gumbolds (fiktive) advokatkontor ligger i dag mellem et apotek og en café på adressen Bollwerk 15.

Den balkon, hvor James Bond modtager en kuffert med en kopimaskine fra agent Campbell, ligger kun få meter derfra på fjerde etage af Hotel Schweizerhof.

Klokketårnet, som Bond og Campbell holder øje med, tilhører Heiliggeistkirche for enden af pladsen. Den byggeplads, som Campbell står på i filmen, blev i øvrigt til det banegårdscenter, som har givet pladsen sit nuværende navn.

Nærbillede af Heiliggeistkirches tårnur fra omtrent samme vinkel, som det ses i filmen.

Tak til Jan Mouritzen og Joy Eastwood Mouritzen.

● Alle indlæg om "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" (1969)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.