Bond•O•Rama møder George Lazenby, del 1 (Malmø 2014)

REPORTAGE

Den 1. september 2016 interviewer Bond•O•Rama selveste George Lazenby i Oslo. Vi varmer op med denne reportage fra et tidligere møde med den australske eks-James Bond 007, som fandt sted på SciFiWorld-messen 2014 i Malmø, Sverige.

Som filmjournalist og livslang James Bond-fan har undertegnede trykket Pierce Brosnan i næven og stirret direkte ind i Daniel Craigs stålblå øjne. Men jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle nå at møde dén James Bond-skuespiller, der faldt mest uden for rammerne. George Lazenby spillede kun rollen én gang, men har alligevel – eller måske netop derfor – aldrig siden kunnet ryste den af sig.

Læs Bond•O•Ramas interview med Pierce Brosnan (2012)

Brian "Brie" Iskov og George Lazenby, Malmø 2014. Det er Brie til højre. © Privatfoto

George Robert Lazenby blev født den 5. september 1939. Den brunøjede australier er ene og alene berømt for at være fotomodellen, der forspildte sit livs chance, efter at han i 1969 afløste Sean Connery som James Bond i "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" (On Her Majesty's Secret Service), den sjette film i EON Productions' serie.

I'd never been an actor before. I became James Bond through my arrogance and ignorance and not knowing I couldn't do it.

- George Lazenby

I ungdommeligt overmod vendte George Lazenby 007-figuren ryggen efter denne ene film, fordi han ikke troede på James Bond-fænomenets levedygtighed. Han ville hellere opsøge "seriøse" roller, sagde han dengang, da han stadig troede, at verden lå for hans fødder.

Den smertelige ironi i tilfældet George Lazenby er, at han aldrig nogensinde fik en lige så god rolle som James Bond. Lazenbys primadonnanykker ramte hans karriere som en boomerang, og efter "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" måtte han tage til takke med sporadisk arbejde i tarvelige B-film, tilfældige tv-serier og reklamefilm.

Ofte var Lazenbys relation til James Bond-fænomenet den eneste grund til, at han overhovedet blev castet. Et typisk eksempel er tv-filmen "The Return of the Man from U.N.C.L.E." fra 1983, hvor han optræder i tre minutter under navnet "J.B." (nudge-nudge) og kører rundt i en Aston Martin.

Se George Lazenbys gæsteoptræden som J.B. i "The Return of the Man from U.N.C.L.E." (1983)

I starten af 2014 opdagede jeg ved et tilfælde, at den da 74-årige George Lazenby var programsat som en af kendisserne på SciFiWorld-messen i Malmø. Denne chance kunne jeg naturligvis ikke gå glip af. Lørdag den 1. marts 2014 stod jeg over for den aldrende James Bond i en kold messehal, hvor Lazenby tilbragte weekenden med at skrive autografer og posere med fans, mens en emsig assistent indkrævede 200 svenske kroner per krusedulle eller foto.

Med sit lidt trætte udtryk og et højst u-Bond-agtigt, spraglet tørklæde dinglende fra halsen lignede George Lazenby i Malmø det, han var: en australsk pensionist, som udelukkende deltager i James Bond-relaterede sammenhænge, når han bliver betalt godt for det.

Lazenby morede sig dog over, at jeg til fotograferingen havde medbragt to legetøjspistoler – Walther PPK-kopier, naturligvis. Da han skulle levere sin rekvisit tilbage, kom han pludselig i tanke om den lærdom, der var blevet indprentet i ham under optagelserne til "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" 45 år tidligere. Han vendte attrappen en halv omgang i hånden, før han rakte mig den, så løbets munding pegede ind mod ham selv. "Man skal altid aflevere en pistol sådan," huskede han.

Brie møder George Lazenby på SciFiWorld, Malmö 2014.
Brie møder George Lazenby på SciFiWorld, Malmö 2014. © Privatfoto

Q&A: George Lazenby fortæller

Malmø, Sverige 01.03.2014

På SciFiWorld-messen i Malmø deltog George Lazenby i en Q&A, hvor han genfortalte en stribe anekdoter fra sin tid før og efter agent 007. En af de mere farverige handlede om den gang, Lazenby inviterede 40 portugisiske showgirls op på sit hotelværelse, hvorefter han måtte hente forstærkning hos den australske tennisspiller Lew Hoad, som boede på samme hotel. De to landsmænd havde ikke mødt hinanden før, men efter dén nat var de venner for livet!

George Lazenby om at blive castet som James Bond:
Jeg havde aldrig ønsket at blive skuespiller. En af mine venner var på dobbelt stævnemøde med en agent, som ville være skuespiller. Jeg inviterede hende ud, og det næste, der skete, var, at hun opfordrede mig til at gå til casting på James Bond. Det var sådan, det skete.

George Lazenby om at udføre stunts:
Jeg endte med at lave mine egne stunts. Jeg vidste ikke, at ham den anden [Sean Connery] ikke selv havde gjort det. Instruktørens indstilling var: "Pyt, hvis vi kommer til at slå ham ihjel, får vi et ekstra forsøg. Ingen har alligevel set ham!". Slagsmålsscenerne var barnemad, men jeg sprang ud fra helikoptere og hang fra kabler mange hundrede meter over jorden og tænkte: "Hvad gør jeg her?". Og jeg sagde altid: "Jeg vil vædde på, at ham den anden fyr ikke behøvede at gøre den slags." Det blev så til replikken "This never happened to the other fellow", da Diana Rigg kørte af sted fra stranden i min bil.

George Lazenby om kun at medvirke i én James Bond 007-film:
Jeg skrev aldrig under på kontrakten. Gennem hele filmindspilningen blev jeg ved med at sende kontrakten retur med ønsker om ændringer. Så ændrede de det, og så bad jeg om andre ændringer og sendte den tilbage igen. Sådan fortsatte det, indtil jeg var færdig med filmen – og jeg havde stadig ikke skrevet under! Harry Saltzman, produceren, spurgte mig: "Hvad skal vi gøre for at få dig til at skrive under på kontrakten?". Og jeg sagde: "Jeg kommer ikke til at lave en mere."

Harry Saltzman tilbød mig en million dollar under bordet, som var det beløb, Hugh Hefner gav for Playboy-villaen. Alle sagde til mig: "James Bond er yt. Færdig. 'Easy Rider' er in, Bruce Lee er in". Den slags ting. De sagde: "Ham her Clint Eastwood kan tjene 500 stærke på at lave en western i Italien. Og han havde ingen replikker! Hvis du tager derned og laver to westernfilm, vil de give dig en million dask." Det var, hvad folk fortalte mig.

Så jeg sagde til dem, at jeg ikke ville fortsætte [som Bond], og efter det oplevede jeg, når jeg fik tilbudt en filmrolle og blev hyret, ringede de [Saltzman og Albert R. Broccoli] producerne op og sagde, at de havde kontrakt med mig, og at de ville lægge sag an mod dem. Jeg blev sat af omkring femten film. Jeg var med andre ord sat på den sorte liste.

George Lazenby om at finde arbejde efter James Bond 007:
Jeg tog til Hongkong og lavede tre kungfu-film og tog så hjem til Australien og indspillede en lille reklame, som holdt mig gående. En cigaretreklame. Jeg var ikke-ryger. Jeg regnede med, at fyren ville give mig fem tusind [australske pund], og han sagde: "Hør. Det er kun til det australske marked. Sig ikke nej, førend du hører, hvad vi har at sige til dig". Jeg tænkte: "Jøsses, jeg håber, de giver mig 5000". Så sagde han: "75.000. Det er det højeste, vi kan give dig". De kunne have fået mig for 5000. Jeg var flad. Sådan fortsatte det i nogle år, og så tog jeg til Amerika, og ingen skænkede mig den mindste opmærksomhed."

George Lazenby om sit liv efter James Bond 007:
Fortryder jeg det? Ja og nej. Jeg har seks skønne unger, som jeg nok ellers ikke ville have fået. Jeg mindes en clairvoyant, som sagde: "Skal jeg spå dig i hånden om, hvad der ville være sket, hvis du var fortsat som James Bond? Du ville have tre store huse i Beverly Hills med tre smukke koner i dem, og du ville spekulere over, hvad du skulle tage dig til. Du ville sandsynligvis være blevet narkoman".
Nu ligger det sådan, at jeg har haft tre huse, men ikke i Beverly Hills. Jeg havde et alkoholproblem en overgang. Ellers, når jeg ser tilbage på mit liv, har jeg gjort de ting, jeg havde lyst til. Og det havde jeg ikke kunnet, hvis jeg havde holdt mig til James Bond."

lazenby-brie-bag-kulisserne
Et kig bag kulisserne i fotostudiet. Malmø, marts 2014. © Privatfoto

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.