“OHMSS50”: Billeder fra Piz Gloria (2019)

I år er det 50 år siden, at "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" (On Her Majesty's Secret Service, 1969) fik biografpremiere.

Knap 250 James Bond-fans fra 17 lande samledes for at fejre filmens jubilæum til fanbegivenheden "OHMSS50", der fandt sted fra 25. maj til 2. juni 2019. Journalisten og Bond-rejseguiden Martijn Mulder fra websitet On the tracks of 007 stod bag det ambitiøse, uofficielle arrangement, der foregik på udvalgte filmlocations i Portugal og Schweiz.

Elleve skuespillere og filmfolk fra "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" vendte tilbage til åstedet, da fankaravanen nåede Piz Gloria på Schilthornbjerget i Schweiz. Bond•O•Ramas egen Brian Iskov var så heldig at blive medieakkrediteret til begivenhedens afsluttende schweiziske del.

On the tracks of 007 (eksternt link)
Schilthorn Piz Gloria (officielt site)

Den roterende alperestaurant Piz Gloria, der kun er tilgængelig med svævebane, kendes selvfølgelig bedst for sin rolle som Bleuchamps (Blofelds) allergiinstitut i "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste". Næsten alle scener, der foregår i "The Alpine Room", blev optaget on location, efter at filmholdet opdagede den halvfærdige bygning på Schilthorn i 1968. På det tidspunkt var opførelsen af restauranten sat i bero pga. økonomiske vanskeligheder. EON Productions mente, at stedet passede perfekt til beskrivelsen af Blofelds skjulested i manuskriptet, og bekostede færdigbygningen af restauranten.

Piz Gloria tog sit navn fra filmen, da restauranten åbnede for offentligheden i 1969, samtidig med filmens premiere. Lige siden har Piz Gloria levet højt på sin forbindelse til James Bond. I nyere tid er en interaktiv udstilling, Bond World, en Bond Cinema og en udendørs Bond Walk of Fame føjet til attraktionerne på Schilthorn. Og fordi de snu schweizere fik indskrevet i kontrakten, at de havde retten til at markedsføre Piz Gloria som en officiel Bond-location - hvilket ingen andre nogensinde har fået lov til af EON Productions - er souvenirbutikken fyldt med 007-merchandise, som ikke kan købes andre steder.

Jubilæumsfejringen "OHMSS50" kulminerede lørdag 1. juni med et brag af en fest på Piz Gloria. Den snart 80-årige George Lazenby (007) anførte stjernerækken af VIP's, og det særdeles vellydende coverband Q the Music leverede en forrygende koncert med ekstra OHMSS-godbidder på den lavloftede mellemetage.

Her er Bond•O•Rama.dk's billeder fra OHMSS50 på Piz Gloria.

All photos on this page © Brian Iskov/Bond•O•Rama.dk. DO NOT PUBLISH, EDIT OR REDISTRIBUTE ANY PICTURE CONTENT WITHOUT SOURCE REFERENCE.

Journey to Blofeld's Hideaway. Kabelbanen fra alpelandsbyen Mürren er den eneste vej til Piz Gloria på toppen af Schilthornbjerget. Fra mellemstationen Birg (hvor agent Campbell opholder sig i filmen) er der frit vy til den forjættende Bond-location. Synet kan ikke undgå at give kriller i maven på enhver 007-fan.

1. juni 2019 vendte George Lazenby tilbage til Piz Gloria, hvor han tilbragte flere måneders filmoptagelser som James Bond 007 i efteråret 1968. Han har besøgt alperestauranten flere gange, bl.a. da han indviede Bond Walk of Fame i 2015.

George Lazenby føler sig kaldet til at forevige opstigningen mod Schilthorns top. Ved hans højre side står ungarnskfødte Catherine Schell, der spillede Nancy, en af Blofelds dødsengle, i "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste".

Steven Saltzman, søn af filmens canadiske medproducer Harry Saltzman, og filmens klipper og second unit-instruktør John Glen skuer ud fra kabineliften.

Udsigten fra selve restaurantlokalet, der blev kaldt The Alpine Room i filmen. Der er dækket op til treretters gallamiddag på etagens yderste ring, der roterer om sin egen akse hvert 45. minut. 007-logoerne på vinduerne er kommet til siden 1969.

Schilthorns tinde ligger 2970 meter over havets overflade og har frit udsyn til de tre nærmeste naboer i Berneralperne, bjergene Eiger, Mönch og Jungfrau. På en klar dag som denne junilørdag kan man se helt til Mont Blanc i Frankrig og Schwarzwald i Tyskland.

Piz Glorias ydre er i senere år blevet overplastret med 007-logoer. Her på den tidligere helikopterplatform, som filmselskabet EON Productions finansierede. Den blev i 1988-90 bygget om til en udsigtsterrasse.

En stolt repræsentant for Bond•O•Rama på det ultimative 007-pilgrimssted. Selv om meget er blevet bygget om siden 1968, er Piz Glorias ydre stadig let at genkende fra filmen.

Blandt de gimmicks, som Piz Glorias ejere har føjet til stedet, er Skyline Shot: et metalrør udformet som riffelløbet fra filmenes introsekvens og med en lille støtte til selfiekameraer i den ene ende.

Bond meets the Girls. Efter pressekonferencen på Piz Gloria var der VIP-gruppefotos på udsigtsplatformen. Her ses fra venstre mod højre Jenny Hanley (Den irske pige), Catherine Schell (Nancy), George Lazenby (James Bond 007), Helena Ronee (Den israelske pige) og Sylvana Henriques (Den jamaicanske pige).

De samlede VIP-gæster fra OHMSS50 på Piz Gloria. Fra venstre Stefan Zürcher (skistunts), Steven Saltzman (producerens søn), Sylvana Henriques (skuespiller), John Glen (klipper og 2. unit-instruktør), Erich Glavitza (stuntkører), Catherine Schell (skuespiller), George LazenbyHelena Ronee (skuespiller), Vic Armstrong (stuntmand), Wendy Leech (stuntkoordinator George Leechs datter), Eddie Stacey (stuntmand).  Ikke afbildet: Terry Ackland-Snow (scenografassistent), Terry Mountain (skuespiller, stuntmand).

Den britiske stuntmand Terry Mountain (Raphael) får sig en sludder med den østrigske racerkører Erich Glavitza, der lærte Diana Rigg at køre stockcar til filmen.

87-årige John Glen bliver interviewet til tv. Bond•O•Rama.dk fik også en snak med Glen, som efter at have klippet og instrueret second unit på flere Bond-film fik lov at instruere hele fem af slagsen i 1980'erne. Vores interview bliver offentliggjort ved en senere lejlighed.

Selv toiletfaciliteterne på Piz Gloria følger James Bond-temaet til dørs. Her et blik ind i herrernes domæne.  Et tip: Det kan anbefales at benytte den første bås fra venstre. Når man lukker døren, aktiveres en særlig multimedieoverraskelse i loftet ...

Detalje fra herretoiletterne på Piz Gloria.

Trappen, der fører op til The Alpine Room, har heldigvis bevaret sit forgyldte gitter af støbejernscirkler. Præcis hér indspillede George Lazenby nogle af sine første scener som James Bond den 23. oktober 1968. Scenograferne byggede siden en kopi af trappen i Pinewood-studierne i England, hvor scenerne i Piz Glorias foyer blev optaget.

Som en ekstra gave til fansene var de deltagende VIP-gæster fordelt ved bordene til festmiddagen i The Alpine Room. Bond•O•Rama.dk sad overfor Eddie Stacey, som var George Lazenbys stuntdubleant i "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" og Terence Coopers ditto i "Casino Royale" (1967). Nordisk Film hentede ham til Danmark som stuntkoordinator, da Erik Balling skulle filme slagsmålet i "Midt om natten" fra 1984, hvilket vi fik os en sludder om. Det er Stacey til højre.

Sir Hillary's Night Out. OHMSS50 var velsignet med strålende alpesommer fra start til slut. Her har George Lazenby en stille stund for sig selv, mens solen daler over tinderne.

Drengene fra James Bond Radio forlyster sig med curling i aftensolen. Banen var opstillet specielt til lejligheden og er således ikke normalt at finde på Piz Gloria.

Arrangørerne af OHMSS50 var helt usandsynligt heldige med vejret. De ansatte på Piz Gloria fortalte, at det kun var anden gang i deres liv, de havde oplevet en så imponerende solnedgang.

Tavlerne i sneen markerer den såkaldte 007 Walk of Fame.

Dusk at Piz Gloria.

Try. Indenfor i The Alpine Room havde arrangørerne opstillet blackjack- og rouletteborde.

Efter middagen uropførte kopibandet Q the Music et 20 minutters medley af John Barrys underlægningsmusik fra "On Her Majesty's Secret Service" i foyeren på 1. sal. Bagefter møvede filmproduceren Harry Saltzmans søn, Steven Saltzman, sig op på scenen og erklærede: "You have done my father proud". For en gangs skyld var kapelmester Warren Ringham målløs.

Over and Out. En lettet og eksalteret arrangør, Martijn Mulder, takker for en uforglemmelig aften. Det er os, der takker, Martijn!

2. del: Locationbilleder fra Mürren, Lauterbrunnen og Bern

MERE GEORGE LAZENBY:
Videoreportage: "James Bond til Oslo" (2016)
Interview med George Lazenby, 1. del (Oslo 2016)
Interview med George Lazenby, 2. del (Oslo 2016)
Bond•O•Rama møder George Lazenby - fotos fra Oslo 2016
Bond•O•Rama møder George Lazenby - fotos fra Malmø 2014
Alle indlæg om "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" (1969)

Se også officielle OHMSS50-billeder på Schilthorn Piz Glorias hjemmeside (eksternt link)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.