“OHMSS50”: På tur i den 007. himmel (Jyllands-Posten 2019)

REPORTAGE

 
Søndag 25. juli kl. 18 introducerer Bond•O•Rama.dk 4K-visningen af "Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste" (On Her Majesty's Secret Service, 1969) i CinemaxX Københavns James Bond-kavalkade.

Læs mere om CinemaxX' James Bond-kavalkade (eksternt link)
Bestil billetter til "On Her Majesty's Secret Service" (eksternt link)

Bond•O•Rama.dk deltog i den afsluttende del af filmens uofficielle 50-års jubilæumsfejring, OHMSS50, som fandt sted på Piz Gloria i Schweiz. Denne enestående oplevelse beskrev jeg sidenhen i en reportage til Morgenavisen Jyllands-Posten. Nedenstående artikel blev trykt i avisens rejsetillæg 14. september 2019.

● Bond•O•Ramas billeder fra Piz Gloria
● Bond•O•Ramas billeder fra Mürren, Lauterbrunnen og Bern

The Name is Bond:

På tur i den 007'ende himmel

Brian Iskov for Morgenavisen Jyllands-Posten, 14. september 2019

Gennem 50 år har den roterende restaurant Piz Gloria lokket James Bond-fans fra hele verden til Schilthorn-bjerget i Schweiz. Jyllands-Posten var med, da fans og stjerner fejrede rundt 007-jubilæum på et af filmseriens mest berømte optagesteder.

”Sådan en solnedgang oplever vi kun et par gange om året,” forsikrer personalet på Piz Gloria med passende ærbødighed.

Som en luksuriøs special effect skræddersyet til denne ganske særlige aften toner en knaldorange palet frem og forgylder den allerede imponerende udsigt fra restauranten på den schweiziske bjergtop Schilthorn.

Selv James Bond er duperet. For enden af et af middagsbordene sidder George Lazenby aftegnet i silhuet mod vinduet. Skuespilleren haler sin mobil op ad lommen for at forevige horisonten og facetime en videohilsen til sine teenagebørn i Los Angeles. Et stille, privat øjeblik i en turbulent uge, hvor den aldrende Agent 007 konstant har været omgivet af begejstrede James Bond-fans.

George Lazenbys stille solnedgangsstund på Piz Gloria
George Lazenbys stille solnedgangsstund på Piz Gloria 1. juni 2019. Foto: Brian Iskov/Bond•O•Rama.dk.


Det var briterne, der først fik øje på Schilthorn og den nærmeste landsby, Mürren. Her opfandt engelske vintersportspionerer slalomløbet i 1920'erne. De byggede områdets første hoteller til sig selv og skabte dermed et af verdens første skisportssteder.

Oktober 1968 invaderede englænderne igen, da 180 filmfolk bosatte sig et halvt år i Mürren for at indspille ”Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” on location. Dét satte for alvor liv i denne ellers døsige lomme af Berneralperne.

I seks måneder løb byens børn rundt og legede hemmelige agenter og Bond-piger. Restauranterne og barerne holdt længe åbent, for at filmarbejderne kunne lukke damp ud efter fyraften. Stuntmændene øvede deres slagsmål på Hotel Eigers terrasse og gik i seng, når de første kolleger stod op om morgenen. Et sejlivet rygte vil vide, at mindst to midaldrende Mürren-borgere er resultatet af de engelske filmfolks rykind.

Et halvt århundrede senere er James Bond-cirkusset stadig den største filmproduktion, der nogensinde har fundet sted i Schweiz. Mürren, den bilfri alpeby med små 429 indbyggere, har i dag 1437 sovepladser til turister.

”Vi forvandlede byen,” siger 87-årige John Glen, der klippede denne sjette film i Bond-serien og hjalp med at instruere de alpine actionsekvenser. ”De lokale kom sig aldrig rigtig over os.”

Den første juniweekend i 2019 vendte Glen tilbage til åstedet. Finalen på den uofficielle jubilæumsfest ”OHMSS 50” samlede 13 af de tilbageværende fra filmholdet, anført af Bond himself, George Lazenby. Desuden havde 182 primært mandlige Bond-fans fra 17 lande betalt for den enestående lejlighed til at opleve en så ikonisk filmlocation i selskab med en ægte Agent 007.

Manden bag det ambitiøse event hedder Martijn Mulder. Den hollandske journalist har rejst i den fiktive globetrotteragents fodspor siden 1995 og delt sine erfaringer på hjemmesiden Onthetracksof007.com. Desuden har han skrevet to guidebøger med Bond-tema.

”Vi fans nyder Bond-livsstilen med de elegante hoteller, flotte drinks og gode måltider. Begivenheder som den her bliver også en slags genforeninger, hvor fans fra hele verden møder hinanden, og venskaber opstår. Vi er blevet en stor familie, fordi vi deler den samme lidenskab,” fortæller han til Jyllands-Posten.

Martijn Mulder på curlingbanen
Bond-jubilæets rejseleder og arrangør, den hollandske journalist Martijn Mulder, afprøver den til lejligheden opstillede curlingbane på Piz Glorias udsigtsterrasse. Pressefoto: Sascha Braun Photostudio

Mulder har tidligere arrangeret pilgrimsfærder til optagesteder i bl.a. Japan. Han brugte 1½ år på at planlægge den perfekte hyldest til ”OHMSS”, som Lazenbys Bond-epos kaldes blandt fans. Den ni dage lange fejring begyndte sidste uge i maj på udvalgte filmlocations i Portugal. Men det er de maleriske bakkedrag omkring Mürren og Schilthorn, der rummer flest spor efter ”OHMSS”.

Resterne af den nedlagte bobslædebane, hvor Bond og skurken Blofeld sloges for livet, trækker grove furer gennem græsset for foden af Allmendhubel. En parkeringsplads i nabobyen Lauterbrunnen udløser mange begejstrede selfies, selvom telefonboksen, hvor filmens Bond ringede efter hjælp, for længst er fjernet igen. Og ved den eng, som filmholdet i 1969 overisede for at bygge en stockcarbane, har Mulder som en overraskelse kørt fire klassiske Bond-biler i stilling i en helikoptergarage.

Deltagernes fokus samler sig naturligt om 79-årige Lazenby. Den tidligere brugtbilforhandler og fotomodel blev i 1968 sensationelt valgt til at afløse den skotske verdensstjerne Sean Connery som 007. Lazenby havde ikke spillet skuespil før, men var arrogant nok til at tage udfordringen op. Allerede inden filmens premiere vendte han offentligt ryggen til Bond, og han underskrev aldrig sin kontrakt. I stedet skrev han sig ind i filmhistorien som ham, der fik sit livs chance og forspildte den.

På sine ældre dage har Lazenby affundet sig med at rejse verden rundt og fortælle den samme håndfuld anekdoter om den ene gang, han spillede Bond. I Mürren tager den vejrbidte og hyggebrovtende australier godt for sig af de lokale bryg. Fansene møder ham konstant i hotelbarer, hvor han praler af sine mange kvindeerobringer gennem årene.

”George er fin at hænge ud med, så længe man ikke tager noget af det, han siger, alt for alvorligt,” bemærker Mulder. Han kan stadig ikke helt fatte, at skuespilleren stillede sig til rådighed for arrangementet i samfulde ni døgn:

”Det må have været udmattende. Men han lod til at more sig, især da han blev genforenet med sine gamle kolleger.”

George Lazenby med Rolls-Royce i Mürren
De små bjerggader i Mürren er normalt bilfri, men arrangøren af Bond-jubilæet ”OHMSS 50” fik hejst en Rolls Royce Silver Shadow 1970 op med kabinelift fra nabobyen Stechelberg, for at George Lazenby og de andre VIP-gæster kunne tilbagelægge den lille kilometer fra hotellet til svævebanen med stil. Pressefoto: Schilthornbahn AG

Næst efter Lazenby er Piz Gloria den ubestridte hovedattraktion. Restauranten på Schilthorn, der agerede Blofelds tilholdssted i filmen, har nydt godt af arven efter Bond. Kun få optagesteder i verden er så tæt knyttet til en enkelt film, og Schilthornbahn AG, der ejer spisestedet og kabelbanen, har været dygtige til at udnytte Bond-effekten. Bjergtoppen er blevet et mekka for 007-fans.

”Piz Gloria er den eneste Bond-location i verden, som fik indføjet i deres kontrakt med filmselskabet, at de havde ret til at markedsføre sig selv som officiel 007-location. Det har været en fremragende investering for Schilthornbahn,” siger Martijn Mulder. Han bemærker, at det måske er grunden til, at familiefirmaet EON Productions, der har eneretten på at lave Bond-film, aldrig har bakket op om den schweiziske Bond-forbindelse. I stedet åbnede EON sidste år deres egen museumsinstallation, 007 Elements, på et lignende bjerg i den østrigske by Sölden – kun 400 km fra Mürren.

Også helt bogstaveligt danner Piz Gloria omdrejningspunkt for ”OHMSS 50”-festlighederne. Den yderste ring af restaurantetagen roterer 360 grader om sin egen akse hver 45. minut. Motorkraften får det til at snurre let i fødderne, og ens bord når at flytte sig adskillige meter, mens man tanker op ved buffeten i den stillestående midte.

Hver weekend byder køkkenet på en udmærket Bond-brunch med varmt bord, koldt bord, salater og supper (dog ingen røræg, hvilket ellers var en af 007's hofspiser i bøgerne). Uden for panoramaruderne svæver paraglidere og kragefugle forbi. Ligesom udkigsterrassen giver restauranten frit vy til 200 bjergtinder, herunder naboerne Eiger, Jungfrau og Mönch. På en klar dag rækker sigtet helt til Mont Blanc i Frankrig og Schwarzwald i Tyskland.

En ældre engelsk kvinde, som vagt erindrer engang at have set ”Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” med sin mand, sender drømmende blikke ud af vinduet. Så kvidrer hun henrykt hen over bordet:

”Jeg kan ikke forestille mig, at himlen overgår det her.”

Bond-fansene fandt sig selv i den 007. himmel, da Piz Gloria ekstraordinært holdt åbent om aftenen til den afsluttende VIP-gallamiddag lørdag den 1. juni. Jublen kulminerede, da verdens førende Bond-kopiband, engelske Q the Music, fremførte en suite af filmens musik i restaurantens lavloftede lobby. På grund af den tynde bjergluft måtte musikerne have iltflasker stående klar ved deres instrumenter.

”Undervejs gik Bond-producentens søn op på scenen for at takke orkestret. Det var meget følelsesladet,” siger Martijn Mulder, der husker koncerten som weekendens højdepunkt – tæt fulgt af den mageløse solnedgang samme aften.

Steven Saltzman takker Q the Music
Et følelsesladet øjeblik under koncerten med Q the Music Band, da Bond-producenten Harry Saltzmans søn, Steven Saltzman (t.v.), indtager scenen for at takke kapelmester Warren Ringham (t.h.). Foto: Brian Iskov/Bond•O•Rama.dk

Ejerne af Piz Gloria kan takke et lykketræf for, at Bond-fænomenet overhovedet fandt vej til denne del af Schweiz. I romanen ”On Her Majesty's Secret Service” fra 1963 havde forfatteren Ian Fleming placeret Blofelds forskningsinstitut på en alpetinde, som kun var tilgængelig med svævebane eller helikopter. Ingen virkelige steder passede på beskrivelsen, indtil EON i sommeren 1968 fløj over Schilthorn. Her lå, til deres forbløffelse, skallen af et aldrig færdigbygget skicenter, som svarede fuldt ud til Flemings fantasi.

EON tilbød at færdiggøre byggeriet og installere en helikopterplatform, mod at de måtte filme på bjergtoppen i seks måneder. Scenografen Syd Cain designede restaurantens interiør. Hans karakteristiske rumdelere af forgyldte støbejernscirkler, der løber langs de indre trapper, er i dag det eneste af møblementet, man genkender fra filmen.

Schilthornbahn AG indså fra første færd reklameværdien og opkaldte bygningen efter instituttets navn i filmen og bogen. Ejerne anslår, at 95% af den halve million gæster, der årligt stiger af ved Piz Gloria, kommer på grund af Bond-forbindelsen.

Brandværdien malkes (for det meste smagfuldt) i souvenirbutikken og på menuen, hvor 007-burgeren har filmseriens berømte logo brændemærket ned i bollen. En seværdighed for sig selv er indretningen af toiletterne, som må høre til verdens mest fotograferede wc-båse. Særlige raffinementer tæller lyseffekterne, der er inspireret af filmens scenografi, og holografiske videoklip med lyd, der toner frem inde i spejlene!

Schilthornbahn har øget antallet af attraktioner i nyere tid. Seneste tilføjelser er den familievenlige, interaktive udstilling Bond World og en udendørs Walk of Fame, hvor man selv i juni går begravet i sne til knæene. Man behøver dog ikke være bidt af Bond for at nyde Piz Gloria. De japanske, kinesiske og koreanske informationer, der klinger fra kabineliftens højttalere, røber, at de fleste turister anno 2019 er asiater med hang til gammeleuropæiske alpelandskaber. Men det kan anbefales at tjekke vejrprognosen på forhånd.

”Vi var usandsynligt heldige med vejret,” indrømmer Martijn Mulder efter en Bond-weekend med uafbrudt høj alpesol. Hele måneden op til festen lå bjergtoppen indhyllet i tåge, skyer, regn og sne. En uge efter ”OHMSS50” var sigtbarheden fra Piz Glorias terrasse atter lig nul.

Mulder er allerede begyndt at udtænke nye events, der skal trumfe den schweiziske succes. I 2020 vil han fejre sin egen hjemmesides 25-årsdag med en fanrejse til Bond-locations i Hongkong og Thailand. Sommeren efter gælder det 50-året for ”Diamanter varer evigt”, der udspiller sig i Las Vegas. 2022 står i Jamaicas tegn. Og når den science fiction-inspirerede ”Moonraker” fylder rundt i 2029 – går turen så til Månen i Roger Moores astronautfodspor?

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret til Mürren af Switzerland Tourism.

Piz Gloria ved solnedgang
Piz Gloria kort før solnedgang 1. juni 2019. Artiklens forfatter står i hvidt jakkesæt midt på terrassen. Pressefoto: Schilthornbahn AG.

Fakta:

Mürren

Alpelandsbyen Mürren ligger 1638 meter over havet i den schweiziske Berner Oberland-region, som står på UNESCOs verdensarvsliste.
Englænderen Arnold Lunn hævdede at have opfundet slalom bag Hotel Jungfrau i Mürren i 1922. Området danner også rammen om amatørstyrtløbet The Inferno, der fører 2170 meter fra Schlithorns top og ned til Mürren. Løbet har været holdt hver februar siden 1928.
Mürren har 429 faste indbyggere og er bilfri, så både besøgende og gods skal fragtes op fra bunden af Lauterbrunnen-dalen med svæve- eller kabelbane. Foruden hoteller og chaleter rummer byen et sportscenter, en brandstation og en brugs (søndagslukket). Swiss Air flyver flere gange dagligt mellem København og Zürich lufthavn, hvorfra der er jernbaneforbindelse til Lauterbrunnen. Det er også muligt at tage nattoget via Hamburg til Zürich eller Basel.

Schilthorn og Piz Gloria

Fra Mürren går en kabinelift via Birg op til toppen af Schilthorn i 2970 meters højde. Her ligger Piz Gloria, der ved indvielsen i 1969 var verdens højestbeliggende roterende restaurant. Bygningen blev påbegyndt i 1963 og fuldført af filmselskabet EON Productions, der optog store dele af ”Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” på stedet i 1968-69.
Restauranten har 448 pladser og (i klart vejr) udsigt til 200 alpetinder. På Piz Gloria findes også udsigtsterrasse, souvenirbutik, en interaktiv James Bond-udstilling med mere. Mellemstationen Birg tilbyder en Thrill Walk, hvor man vandrer ad en gangbro med glas under støvlesålerne.
En returbillet fra Mürren til Schilthorn koster ca. 570 kroner for voksne og det halve for børn. Schilthornbahn har også forskellige pakketilbud, bl.a. en ”50 Years James Bond”-pakke inklusive 007-burger, kaffe, besøg i Bond World og et glas champagne eller en Dry Martini for 860/570 kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.