Valgplakat: Anker Jørgensen som James Bond 007 (1987)

I anledning af det netop udskrevne folketingsvalg i Danmark den 1. november 2022 ser Bond•O•Rama.dk tilbage på en klassisk, Bond-inspireret valgplakat for Socialdemokratiet.

Valgplakat for DSU med Anker Jørgensen som James Bond 007

For 35 år siden, den 8. september 1987, skulle danskerne også til stemmeurnerne. I måneden op til folketingsvalget lykkedes det for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) at vække en del opsigt med ovenstående valgplakat, hvis motiv var inspireret, for ikke at sige tyvstjålet, fra biografplakaten til James Bond-filmen "Spioner dør ved daggry" (The Living Daylights), der netop havde haft dansk biografpremiere den 14. august 1987.

I stedet for James Bond i Timothy Daltons skikkelse indtog Socialdemokratiets spidskandidat, Anker Jørgensen, den berømte 007-positur i det riflede geværløb. Bonds trofaste Walther PPK var skiftet ud med partiets røde rose, som Anker tilbyder den inciterende skønhed i forgrunden som erstatning for hendes visnede firkløver. Sidstnævnte var en slet skjult hentydning til daværende statsminister Poul Schlüters borgerlige firkløverregering.

Jan Janus Pedersen Langthjem fra bureauet Design Team Nord kreerede plakaten med skyldig tak til Bond-filmplakatens amerikanske ophavsmænd, David Reneric og Jeffrey Bacon. Plagiatet undgik ikke filmdistributøren United International Pictures' opmærksomhed: De overvejede fogedforbud mod plakaten og endte med at anlægge erstatningssag mod DSU for at have krænket ophavsretten.

Ikke desto mindre endte Anker Jørgensen som folketingsvalgets store sejrherre, idet Socialdemokratiet lagde sig i spidsen med 29,3 procent af stemmerne. Lige siden har DSU opretholdt traditionen med valgplakater, der parodierer aktuelle filmplakater.

Anker Jørgensen meldte sig ind i DSU som 17-årig i 1939. Han forblev medlem til sin død i marts 2016. For at hædre Anker genoptrykte DSU plakaten i begrænset oplag i april 2016 til fordel for Dansk Folkehjælp. "Anker Bond"-plakaten kan fortsat købes på DSUs hjemmeside med påtrykt faksimileautograf af Anker Jørgensen (den oprindelige valgplakat var ikke signeret).

Køb genoptryk af "Anker Bond"-plakaten
Se den oprindelige danske biografplakat til "Spioner dør ved daggry"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.