“Borte med gæsten” (1976): Mogens Mugge Hansens danske Bond-roman

ROMAN

 
Borte med gæsten 1976 forside

Borte med gæsten (1976)

Mogens Mugge Hansen

Dansk førsteudgave, paperback
Engelsk titel: 
"Gun with the Wind" (ifølge kolofonen)
Forlag: Chr. Erichsens Forlag
Omslag: Designgrafik
Format: 116 sider

Den 14. september 1976 udkom den danskproducerede James Bond 007-roman "Borte med gæsten" på Chr. Eriksens forlag. At dette overhovedet kunne lade sig gøre, skyldes nok, at forlaget undlod at bede Ian Flemings eksekutorer, Glidrose Productions Ltd., om tilladelse. Selv om forsiden bærer den pralende reklametekst "En ny - og ægte - James Bond!", er "Borte med gæsten" altså et uautoriseret, uofficielt Bond-produkt. Den tvivlsomme legalitet har dog ikke forhindret Lindhardt & Ringhof i at genudgive "Borte med gæsten" som e-bog, hvilket de gjorde den 16. marts 2017. (NB: I januar 2018 valgte Lindhardt & Ringhof at trække e-bogen ud af salg på ubestemt tid.)

"Borte med gæsten" er skrevet af Mogens Mugge Hansen (1937-2004), der var hofreporter for ugebladet SE og HØR gennem flere årtier. Af hans syv udgivne romaner var "Borte med gæsten" den eneste med James Bond-tema. Da Aalborg Stiftstidende i et interview 15. oktober 1976 foreholdt Mogens Mugge Hansen, om ikke hans Bond-roman var "litterært tyveri", forsvarede Mugge sig med, at bogen skulle betragtes som "forskning i James Bond". Samtidige rygter i B.T. om, at "Borte med gæsten" skulle være den første titel i en serie af danskproducerede Bond-fortællinger, viste sig ikke at føre til noget.

Indholdet i "Borte med gæsten" omhandler James Bonds uægte søn, James Suzuki, og består af et besynderligt rodsammen af citater fra rigtige Bond-bøger, indforstået meta-leg og ubehjælpsomt skrevet krimipastiche. Mugge bruger næsten 20 sider af sin kun 116 sider lange bog på at gengive lange passager fra Ian Flemings "Du lever kun to gange, James Bond" (da. 1965) og John Pearsons fiktive biografi "Jeg er 007 James Bond" (da. 1975) – i øvrigt uden at kreditere de danske oversættere.

Ian Fleming: "Du lever kun to gange, James Bond" (1965)
John Pearson: "Jeg er 007 James Bond" (1975)

"Borte med gæsten" er også emnet for James Bond•O•Ramas første podcast, som udkommer 10. november 2017. I podcasten diskuterer bondolog Rasmus Paaske Larsen Mugges bog med Bond•O•Ramas bestyrer, journalist Brian Iskov.

James Bond•O•Rama podcast 001: "Borte med gæsten"

Køb "Borte med gæsten" som e-bog (eksternt link)

Borte med gæsten e-bog forside 2017

Reklametekst af Lindhardt & Ringhof:

"Mogens Mugge Hansen genopliver James Bond langt efter topagentens skaber, Ian Flemings, død. Sonne sender den hemmelige agent ud i et hæsblæsende og nervepirrende kapløb om at forhindre 3. Verdenskrig. Bogen emmer af uforløst spænding og overraskende tvists lige i agent 007’s stil.

Mogens Mugge Hansen (1937-2004) var i en lang årrække kongelig hofreporter og skrev ved siden af sit arbejde som journalist et væld af bøger. Som forfatter bevægede han sig inden for mange forskellige genrer, heriblandt krimi, reportage om de kendte og kongelige og true crime. I 2003 modtog Mogens Mugge Hansen Fortjenstmedaljen i sølv med krone af Dronning Magrethe [sic]."

Borte med gæsten 1976 bagside

Bagsidetekst:

"James Bond er atter hos os...

Den uforfærdede, hårdtslående superagent befinder sig denne gang i et afsindigt nervepirrende racerløb på randen af en tredie verdenskrig...

Inden sin død nåede Ian Fleming at efterlade sporet til nye James Bond-eventyr...

Beretningen om, hvordan dette dunkle vink ledte frem til vor tids genfødte internationale top-spion i den autentiske skikkelse er lige så ulideligt spændende som selve det djævelske komplot...

Den voldsomme James Bond-kult er kommet igen. Feberen er vendt tilbage...

Den hemmelige tjenestes største helt midt i endnu en bølge af den eksplosionsfare, han behersker så suverænt...

En frisk omdrejning af dødens roulette med den overraskende James Bond i det farlige spil..."

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.