“Alt om James Bond” (Winthers, 1967)

FAGBOG

 

Alt om James Bond (1967)

Redigeret af Sheldon Lane

Dansk førsteudgave, paperback
Original:
For Bond Lovers Only (Panther Books Limited, 1965)
Forlag: Winthers forlag
Oversætter: Grethe Rothenborg
Omslag: (ukendt)

Denne antologi af artikler, oversat fra engelsk efter "For Bond Lovers Only", indeholder følgende:

● Forord ved redaktør Sheldon Lane
● "007 og mig": Krimiforfatteren Jack Fishman interviewer Ian Fleming
● "Blodsudgydelsernes, kraftpræstationernes – og pigernes mand": Sheldon Lane interviewer Sean Connery
● "Værelse 39": Sunday Telegraph-redaktør Donald McLachlan om sin og Ian Flemings tid i flådens sikkerhedstjeneste
● "Møde med manden, der skrev Lynaktion Ipcress": Peter Evans gengiver et møde mellem Len Deighton og Ian Fleming
● "007's våbenarsenal": Jack Thomas om Bonds våben og Ian Flemings korrespondance med major Geoffrey Boothroyd
● "Bonds piger": Citater fra Sean Connery, Diane Cilento, Ursula Andress, Daniela Bianchi, Shirley Eaton, Margaret Nolan, Honor Blackman, Claudine Auger og Ian Fleming
● "Simenon og Fleming diskuterer gyserprofessionen": Samtale mellem Georges Simenon og Ian Fleming, gengivet af Frederick Sands
● "Samtale om spioner": Ekspert i Sovjetrusland J. Bernard Hutton gengiver sit møde med Ian Fleming
● "Isvand og koldblodige fyre": Donald Gomery interviewer thrillerforfatteren Raymond Chandler
● "Manden der har 007's nummer": Sean Connerys personlige dossier åbnes af Henry Gris og Sheldon Lane
● "Spionchefen der elsker Bond": Interview med CIA-direktør Allen Dulles

Dertil kommer et 16 siders indstik med sort-hvide fotografier på blankt papir af Bond-filmenes skuespillerinder (13 sider) og et udvalg af håndvåben (3 sider). Denne sektion er kraftigt beskåret fra den engelske originalversions 48 sider.

Fotografierne i den danske udgave viser Aliza Gur, Martine Beswick, Eunice Gayson, Mitsouko, Molly Peters, Gloria Paul, Sylvia Koscina, Shirley Eaton, Vicki Kennedy (= Margaret Nolan), Zena Marshall, Ursula Andress, Nadja Regin, Daniela Bianchi, Honor Blackman og Claudine Auger.

Kapitlet "Jack Thomas inspicerer 007's våbenarsenal" (s. 54-73) indeholder enkelte historiske passager af særlig interesse for danske læsere. Her gengivet i Grethe Rothenborgs oversættelse:

"Den store Jørgen Schmidt, "Citronen" fra den danske modstandsbevægelse, havde en tilsvarende opfattelse. Han blev under en razzia såret og taget til fange den 19. september 1944. En 6.25, som han havde stukket ned i sin ene sok, satte ham i stand til at dræbe vagten i den ambulance, der førte ham til Gestapos hovedkvarter. Han døde senere heltedøden i et flammende hus i Jægersborg Allé, efter natten igennem at have holdt 200 gestapofolk og soldater stangen. Men det er en anden historie."

(s. 57-58)

"Beslutsomhed er det afgørende. I den danske undergrundsbevægelses tidligste dage - endnu før våbennedkastningerne fra Storbritannien fandt sted - blev der på hemmelige værksteder fremstillet pistoler, revolvere, ja, selv maskinpistoler af rør fra cykelstel, metalstumper og træ. De dræbte lige så effektivt som det nyeste Sam Colt produkt. Man kan stadig se eksemplarer på Frihedsmuseet i København."

(s. 60)

"De modige danskere, der ledede flugtruterne fra Tuborg Havn og Helsingør, hæmmedes noget i deres arbejde, da Gestapo tog sporhunde til hjælp for at finde flygtningene, der var skjult i skibe på vej mod Sverige. Uden at lade sig afskrække gik læger og kemikere i gang med at sammensætte et pulver, som bestod af tørret blod og visse kemikalier, som bedøvede hundenes lugteorganer og ødelagde deres lugtesans. Den slags foregik virkelig, og de foregår den dag i dag i den stedse vedvarende undergrundskrig. Husk det, når De lægger en Bond-bog fra Dem og føler Dem fristet til at mene, at 'den historie var nu lidt langt ude'."

(s. 72-73)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.